Cum Ne Ajuta Atestatul La Informatica In Cariera Profesionala

            Cu toţii am fost tentaţi să spunem că măcar o parte (dacă nu chiar toate) din materiile de la şcoală sunt aberante, absolut inutile: de ce trebuie să învăţ eu chimie? La ce-o să-mi trebuiască mie în viaţă ecuaţiile cu două necunoscute? De ce trebuie să-mi stric capul reţinând anii când au avut loc luptele de acum sute de ani? Ei bine, cei care nu mai sunt pe băncile şcolii au găsit probabil răspunsurile la aceste întrebări şi acum sunt şi ei de acord că da, toate au fost folositoare şi necesare.

            Când vorbim despre un examen, în cazul nostru cel pentru obţinerea certificatului de competenţe profesionale în domeniul informaticii, este cu atât mai evident că el va juca un rol esenţial în viitoarea noastră carieră în domeniul IT, un domeniu atât de căutat şi de apreciat în întreaga lume, graţie progresului într-un ritm uluitor a „tehnologiilor inteligente”.

            In primul rând vorbim despre un examen, primul pe care-l susţinem la o vârstă la care i-am putea înţelege importanţa şi deci acorda atenţia necesară. Despre cât de profitabilă financiar este o carieră în IT, despre cât este de fascinant şi de ofertant acest domeniu ar putea părea un non-sens să vorbim pentru că totul se învârte acum în jurul informaticii, din păcate, ar spune unii.

            Că putem să facem un site web, de exemplu, noi ştim. Am făcut pentru noi, poate şi pentru prieteni. Ca să putem face din asta o carieră, trebuie însă să arătăm şi profesorilor de la liceu care ne vor da în schimbul demonstraţiei noastre, un atestat. De ce ne trebuie „hârtia” când concepţia aproape generală este că diplomele nu contează, ci contează ce ştii cu adevărat să faci? Nu auzim peste tot că actualii studenţi sunt viitorii şomeri? Fiecare e liber să audă şi mai ales să credă ce vrea. Importantă este realitatea fiecăruia şi atestatul este primul pas academic pe care-l fac absolvenţii de profil matematică-informatică în universul IT.

            Dacă angajatorii nu caută în mod special oameni care să aibă certificarea competenţelor lor, diplomele, printre care se numără şi acest atestat, sunt importante pentru angajat, pentru cel care vrea să demonstreze că este calificat, că este cel mai bun pentru un anumit post. El poate face diferenţa dintre tine şi colegul tău care are un portofoliu la fel de bun ca al tău. Ridicarea standardelor profesionale duce categoric la o performanţă ridicată şi pentru că toate firmele vor să fie cât mai în top, ele vor încuraja şi vor aprecia mereu studiul şi acumularea continuă de noi şi noi cunoştinţe, acum team-buildingurile şi cursurile de formare devenind aproape o modă.

            Din păcate în momentul de faţă acest atestat nu este recunoscut decât la nivel naţional, dar asta nu înseamnă că el nu poate fi aprobat cu timpul şi de celelalte state membre ale Uniunii Europene sau că nu se vor găsi soluţii de echivalare. Chiar şi aşa, recunoscut doar în cadrul ţării noastre, el este necesar şi suficient dacă vrem să ne deschidem o firmă care să ofere servicii IT (realizare de soft, web design, etc).

            Cum legile se schimbă atât de repede, atestatul ar putea fi în viitor un înlocuitor al examenului de admitere la facultăţile de profil. Pe de altă parte, aşa cum se încearcă impunerea diplomei de 10 clase pentru înscrierea în vederea obţinerii permisului de conducere, la fel se poate întâmpla şi cu acest atestat, el putând deveni obligatoriu pentru înscrierea la concursuri, la facultate, etc.

            Pentru că pentru fiecare lucru există momentul lui, pentru atestat este momentul acum, când ne pregătim de bacalaureat, de facultate, de viaţa de IT-ist. Este o opţiune, nu o obligaţie, susţinerea atestatului fiind 100% alegerea noastră, dar până la urmă sunt 4 ani de liceu, 4 ani în care s-au acumulat atâtea cunoştinţe şi e păcat să nu facem dovada practică a celor învăţate, cu atât mai mult cu cât comisia este formată din persoane familiare să zicem, fiind profesorul îndrumător şi încă un profesor. Cei doi adresează câteva întrebări care să ne ajute în scurta prezentare orală pe care o avem de făcut în care să justificăm tema aleasă şi să explicăm ce-am vrut, şi desigur am şi reuşit să realizăm în proiect.

            Să privim aşadar atestatul ca pe o provocare, ca pe o activitate care o facem pentru că putem şi pentru că vrem, pentru că am ales să demonstrăm că ştim. Ce ştim? Ce vrem, asta ştim! De exemplu, să ne prezentăm un anumit hobby într-un website (de ce să nu facem un site despre fotbal sau despre bodybuilding, despre gastronomie, etc).

            Succes tuturor!

Scris de AtestateLaInformatica.ro

0