De Ce O Cariera In It

            Ce vrei să te faci când o să fii mare? Cea mai…lipsită de noimă întrebare cu care poţi plictisi un copil. Acum însă copiii cam ştiu ce vor, mai ales când vine vorba de calculator, tabletă, telefon şi alte astfel de obiecte. Cei mici ştiu literele pentru că le învaţă de la tastatură, ştiu engleză de la filme şi jocuri şi cumva fără voia noastră IT-ul ne invadează întreaga viaţă. Şi pentru că noul este ceea ce ne place cel mai mult unora dintre noi, iată că există un domeniu mereu surprinzător, inepuizabil, plin de acţiune, care ne captivează şi ne cucereşte extrem de uşor: IT-ul.

            De ce IT? Depinde cui adresăm întrebarea. Un răspuns pragmatic ar fi: mai bine la căldură, pe scaun la calculator, decât afară, în frig şi ploaie, muncitor. Dar trebuie să analizăm lucrurile realist şi nu din această perspectivă extrem de simplistă.

            La vârsta adolescenţei, atunci când ne alegem profilul liceului pe care vrem să-l urmăm, fiecare dintre noi vrea să facă ce-i place şi nu ce e de viitor sau ce e bine plătit, cum cred că încearcă fiecare părinte să-şi sfătuiască copilul. Şi pentru că primii paşi ai actualei generaţii au fost în faţa monitoarelor, este de înţeles de ce liceele şi facultăţile de profil au un număr tot mai mare de cursanţi.

            Lumea informaticii cucereşte aproape pe oricine reuşeşte să-i înţeleagă farmecul şi misterele şi pentru că este într-un progres al cărui sfârşit este greu de imaginat, ea pare să fie definiţia viitorului.

            Iasul, unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării, se mândreşte cu licee de renume cu profil matematică-informatică (de ex Liceul de Informatică), unde se studiază intensiv informatica, cu facultăţi unde absolvenţii acestor licee pot apoi studia şi aprofunda cunoştinţele dobândite pe parcursul anilor de studiu: Facultatea de informatică, Facultatea de automatică şi calculatoare, etc.

            La ce facultate să merg? Aceasta este o chestiune la care tinerii nu prea au dubii pentru că pasiunile şi dorinţele lor sunt destul de clar conturate până la această vârstă a alegerii celei mai potrivite universităţi. Dar ce perspective oferă de fapt aceste facultăţi? Ne asigură ele un loc bun de muncă? Merită să stăm ani de zile pe sălile facultătii, la cursuri, seminarii, laboratoare, dând examene şi prezentând proiecte? Vorbim despre asumarea unei perioade cu weekenduri în faţa calculatorului, cu imposibilitatea de a lucra full time sau măcar part-time. Vorbim despre renunţarea la unele ieşiri în oraş sau la unele excursii pentru că avem de lucru la un proiect. Dar ce început este uşor? Fiecare început îşi are paşii săi şovăielnici, dar şi foarte frumoşi, de neuitat, cu un farmec aparte.

            Avantajele unui loc de muncă în IT (pe care ni-l asigură fără niciun dubiu chiar şi simplul atestat obţinut la finalul liceului cu profil matematică-informatică, dar şi o facultate precum cea de automatică şi calculatoare sau cea de informatică) sunt nenumărate. Chiar şi când suntem la început, la nivel de junior, găsim cu uşurinţă un job şi lipsa experienţei nu poate constitui un factor defavorizant, ca în alte domenii, interviul tehnic fiind cel care ne califică sau nu pentru ocuparea jobului la care am aplicat. Domeniul IT este unul pentru care facultatea ne pregăteşte foarte bine. Domeniul nu este absolut deloc unul static (decât pentru unele segmente ale lui, cum ar fi programarea) sau plictisitor, ci unul în care jobul propriu-zis, jobul efectiv constituie o experienţă de învăţare. A lucra în IT înseamnă a progresa continuu, a evolua continuu. Multele ore petrecute în faţa monitorului (adesea chiar a monitoarelor) îşi pot spune uneori cuvântul în capacitatea nostră de concentrare, de vedere, dar astfel de mici inconveniente există în orice job.

            Un alt avantaj al IT ului este faptul că este prezent acum în absolut toate domeniile de activitate: economie, politică, ştiinţă, medicină, etc. Privit la început cu mult scepticism, calculatoarele ne-au cucerit într-un ritm ameţitor, cei mai mulţi dintre noi fiind bulversaţi de numărul mare de informaţii şi de posibilităţi pe care ni le oferă. Oricum ar fi, meseria de IT ist rămâne meseria momentului şi poate şi al viitorului, dacă ne gândim la cât sunt de căutaţi peste tot în lume aceşti specialişti în domeniul computerelor.

            O carieră în IT înseamnă cultivarea răbdării (unele „taskuri” necesită ore întregi de „research”), a ingeniozităţii, a creativităţii, a bucuriei de a fi original, de a inova, de a corecta şi a aduce la perfecţiune chiar şi o bucată de cod. Satisfacţia locului de muncă este cea care ne face să fim fericiţi, să ne simţim împliniţi pentru că la serviciu petrecem cea mai mare parte a zilei.

Scris de AtestateLaInformatica.ro

0